Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ( ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ)

ΙΕΡΟΣ Ν.ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκετε νοτιοανατολικά και σε παρακείμενο του Βυζαντινού Κάστρου βραχώδες αντέρεισμα, το οποίο υπέρκειται και δεσπόζει της πόλης του Σιδηροκάστρου.
Στον Ναό βρήκε στέγη η θαυματουργή εικόνα της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, την οποία οι κάτοικοι του Μελενίκου διέσωσαν και έφερναν μαζί τους, κατά τον εκπατρισμό τους στο Σιδηρόκαστρο το 1913.
Γι’ αυτό το λόγο, στον Ιστορικό αυτό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου δόθηκε το όνομα της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.



ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΗΣ
Στο ίδιο υπερκείμενο της πόλης του Σιδηροκάστρου ύψωμα που βρίσκετε ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου και Τιμίας Ζώνης, κτίστηκε το 1967 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιωάννη , η Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίτης.
Το Μοναστήρι αυτό αποτελεί ένα κόσμημα για την ακριτική αυτή πόλη .


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Σε μια όμορφη τοποθεσία με πανοραμική θέα σε έναν άλλο λόφο απέναντι από την Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίτης βρίσκετε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου.
Ο Ιερός αυτός Ναός κτίσθηκε ως εξωκκλήσι το 1933από μια ομάδα πιστών οι οποίοι ανέλαβαν να φέρουν τη χάρη του Αγίου Νεκταρίου στην πόλη του Σιδηροκάστρου.


ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
Στο ύψωμα Σωτήρα ή <<ΤΟΠ – ΜΠΑΪΡ>> στη βόρειο-δυτική πλευρά του Σιδηροκάστρου υψώνετε ένας άλλος λόφος στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το εξωκκλήσι του Σωτήρος Χριστού.
Το εξωκκλήσι αυτό κτίσθηκε κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από τους στρατιώτες του φυλακίου που υπήρχε στην θέση αυτή για να τους προστατεύει από τα αδελφοκτόνα πυρά.


ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Στο βάθος της πευκόφυτης κοιλάδας που διαρρέει ο χείμαρρος της Μαϊμούδας στα Ανατολικά της υψώματα είναι κτισμένο ένα μικρό εξωκκλήσι στην κορυφή ενός λόφου αφιερωμένο στην μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.
Στη μαγευτική αυτή τοποθεσία κτίστηκαν το 1970 από από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Ιωάννη οι μαθητικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου